Den liderliga häxan av Åsa Bergenheim

Åsa Bergenheim bedriver ingen egen forskning* i Den liderliga häxan, det hon däremot bidrar med är ett delvis nytt perspektiv. Visst har det sexuellas roll i häxprocesserna och i den kvinnohatiska instruktionsboken till kvinnoförtryck som var Häxhammaren lyfts fram, men inte så här tydligt (tror jag, jag har läst mycket, men långt ifrån allt).

Det här är en välskriven och väldigt intressant bok om svenska trolldomsprocesser och skeenden i samband med dem. Det jag främst tycker om är hur Åsa Bergenheim lyckas skriva fram ett samhälle där allt hänger ihop och där till och med rena vansinnigheter som ”Det stora oväsendet”, kvinnor som bränns levande och barn som lever på att anklaga, blir begripligt.

Lättläst är den också boken, jag kan varmt rekommendera den till alla historiskt intresserade och till alla som vill öka på sin förståelse för historiska skeenden och samhälleliga strukturer.

* Det är ett missförstånd från min sida att Åsa inte bedrivit egen forskning här, se hennes kommentar här nedan för mer information om forskningen.

DEN LIDERLIGA HÄXAN – HÄXHAMMAREN OCH DE SVENSKA HÄXPROCESSERNA
Författare: Åsa Bergenheim
Förlag: Carlssons (2020)
Boken finns att låna på ditt bibliotek, vill du köpa den kan du hitta den här via Omnible.

2 svar på ”Den liderliga häxan av Åsa Bergenheim”

  1. Hej och tack för fin recension. En sak bara – visst har jag bedrivit egen forskning, bl a i en hel del gamla domstolsprotokoll samt juridiska och teologiska skrifter från 1400-1600-talet! Åsa

    Svara
    • Tack för ditt förtydligande Åsa, jag markerar i texten och hänvisar till din kommentar så att mina läsare får rätt info.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.