Dubbelporträtt av Agneta Pleijel

Jag har aldrig läst Agneta Pleijel tidigare, men jag kommer absolut läsa henne igen.

Dubbelporträtt är ett lågmält, oerhört finkänsligt och känslosamt porträtt av den framväxande vänskapen mellan konstnären Oskar Kokoshchka och hans ovilliga motiv Agatha Christie (det är maken och dottersonen som propsar på att det naturligtvis måste målas ett porträtt till 80-årsdagen). Vi får följa dem under de sex sittningar som leder fram till porträttet och det är fascinerande hur levande dessa möten blir, med så små, förfinade medel.

Jag tycker mycket om Agneta Pleijels språk och hur hon skriver fram berättelsens huvudpersoner, med precis det mått respekt och fantasi som fordras när man tar sig an personer som verkligen existerat.

DUBBELPORTRÄTT
Författare: Agneta Pleijel
Förlag: Norstedts (2020)

2 svar på ”Dubbelporträtt av Agneta Pleijel”

    • Jag har inte läst något av henne tidigare, men får kanske ge mig på de självbiografiska härnäst (har läst och hört mycket gott om dem).

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.