Bara bra böcker! Jane Austen

Att jag älskar Jane Austen står ganska snabbt klart om man tittar på allt jag skrivit om henne här. Jag har läst det mesta av henne och jag älskar nästan allt (Förnuft och känsla har aldrig riktigt fångat mig). Mest tycker jag om Övertalning, eller Stolthet och fördom, eller någon av de andra, det beror lite på vilken dag du frågar mig. Dagens text är återvunnen från Kulturkollo och den handlar om flera av de älskade romanerna.

Krig och politik hos Jane Austen

Att Jane Austen levde i och skrev om oerhört turbulenta tider i Storbritanniens historia är nästan svårt att tro när man läser hennes romaner. Av krig och politik ser vi väldigt lite hos Austen. Där är så väldigt lugnt, stilla och traditionellt. Eller?

I våras läste jag en moderniserad variant av Övertalning (läs mer om den här om du vill) som fick mig att börja fundera lite över det här med verklighet och fiktion och vad som finns bakom kulisserna egentligen. Varför en del är så väldigt svårt att flytta till nutid.

Det finns mycket som kan moderniseras i Jane Austens böcker, eftersom de är så bra berättelser om mänskliga relationer. Men det där med pengar och klass är till exempel väldigt svårt. Kanske är det därför Stolthet och fördom gärna förminskas till att bara handla om romantisk kärlek när den lika mycket är en kritik av ett samhälle där romantisk kärlek spelade mycket liten roll…

I Övertalning är det nog Frederick Wentworths transformation som är svårast. I versionen jag läste blir han under åtskillnaden mellan honom och Anne uppburen författare. Och det som står emellan dem är rätt obegripligt (både i romanens nu och då). I originalet är ju Frederick Wentworth fattig sjöman, när Anne möter honom igen är han kapten. Han har slagits framgångsrikt i kriget och kommer tillbaka som hjälte. Det är oerhört viktigt för balansen mellan huvudpersonerna i boken, men också för att förstå acceptansen (och bristen på den) från omgivningen. Det är svårt att översätta till en värld där heder och tillhörighet mäts med andra mått. Det räcker inte att översätta till populär författare i alla fall.

Verkligheten gör sig påmind också i andra romaner. Kanske allra starkast ändå i Mansfield park där Mr Bertrams plantageägande i Antigua ligger som bakgrund till mycket av det som händer och stora delar av Fannys utveckling. Det må finnas en kärlekshistoria framför, men grundmålningen visar kolonialismen och hur de olika karaktärerna förhåller sig till den, och framförallt hur den är själva grundfundamentet för familjens ekonomi och status.

Allt är inte baler och romans hos Jane Austen. Det finns mycket mer att hitta om man letar lite bakom kulisserna.

Bild från Pixabay


Inlägget publicerades första gången 24 juni 2017 på Kulturkollo. Alla bra böcker från december 2020 hittar du här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.