The rest of us just live here av Patrick Ness

Det här är sannerligen en ljuvlig bok. Bitterljuv kanske eftersom den innehåller mycket som är svårt och tungt. Men ljuvlig.

Mikey lider av OCD och ångest, mycket ångest och självhat. Hans syster Mel kämpar med ätstörningar medan pappan är alkoholiserad och deras mamma bedriver politisk karriär. Det är rätt förfärligt, men också oerhört mänskligt och faktiskt varmt. Här finns också kompisgänget. Och så är det den där lilla detaljen med de där indie-kidsen som rör sig i periferin och räddar världen hela tiden. Härom året var det vampyrerna och nu är det något annat. Förhoppningsvis får skolan stå osprängd tills de tagit sin examen…

The rest of us just live here är en sorts Buffy The vampire slayer berättad ur de andras perspektiv, de som aldrig får eller vill bedriva hjältemod. I början av varje kapitel redogörs för hur den kommande apokalypsen fortgår och förhoppningsvis avstyrs och sen får vi vet hur det går för dem det bara händer omkring. Jag älskar det!

Det här min andra bok av Patrick Ness, den första var Sju minuter över midnatt som förstås är helt omöjlig att leva upp till, men The rest of us just live here gör väldigt bra ifrån sig också i jämförelse.

THE REST OF US JUST LIVE HERE
Författare: Patrick Ness
Förlag: Walker Books (2015)

2 tankar på “The rest of us just live here av Patrick Ness”

  1. Låter som något för mig, beställde på en gång. Tack för tips!

    Jag läste Sju minuter över midnatt bara ett par månader efter att vi förlorat mina bonusbarns mamma i cancer och jag har sällan gråtit så tröstlöst. En av de finaste böckerna jag någonsin läst om sorg. Men det kommer dröja innan jag kan närma mig den igen.

    Svara
    • Jag läste också Sju minuter över midnatt med cancern (och en småbarnsförälders död i det) alldeles, alldeles för nära. Det är en fantastisk bok, men jag blev helt förkrossad av den. Jag brukar tänka att jag aldrig ska utsätta mig för den igen, men samtidigt så vill jag ju, någon gång, om väldigt länge… Jag tror att du kommer gilla The rest of us just live here, den är förvisso smärtsam på sitt sätt, men inte alls på det sättet. Och känslan i den är helt unik och väldigt mysig.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.