De (ungefär) aderton, någon sorts läsutmaning…

Jag har svårt för läsutmaningar eftersom jag lätt blir obstinat och försöker bryta mig loss. Men lite vuxen får man väl ändå försöka vara, särskilt som jag nu har drabbats av en samtidig lust att läsa klassiker och att knyta och återknyta bekantskapen med vissa utvalda nobelpristagare i litteratur. Jag kallar det en inspirationslista och inget annat (för att vara på den säkra sidan). Det här vill jag (nog) läsa:

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk*
Blindheten av José Saramago*
Jerusalem av Selma Lagerlöf
Älskarinnorna av Elfriede Jelinek*
Sibyllan av Pär Lagerkvist
Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset
Det femte barnet av Doris Lessing
As I lay dying av William Faulkner*
Pesten av Albert Camus*
Augusti fjorton av Alexander Solsjenitsyn
Älskade av Toni Morrison*
Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj
Averno och Meadowland av Louise Glück
Dit man hör (och något poetiskt) av Seamus Heaney
Återstoden av dagen av Kazuo Ishuguro
Här och Nog nu av Wislawa Szymborska
Strändernas svall av Eyvind Johnsson
Skönheten av Gabriella Mistral*

Jag är ju såpass fiffig att jag återvänder redan imorgon och prickar av den första lästa pristagaren. Sen blir det återbesök med jämna mellanrum, men jag tänker inte sätta någon tidsgräns för inspirationslistan och inte heller stänger jag den, här kan läggas till och plockas bort lite hur som.

Tycker du att jag missat någon nobelpristagare som måste läsas? Inspirera mig gärna i kommentarerna.

*Markerade författare har jag inte läst något av tidigare.

4 svar på ”De (ungefär) aderton, någon sorts läsutmaning…”

 1. Det där är snarlikt min egen utmaning, som var en av anledningarna till att jag startade bokbloggen för många år sedan: Att läsa samtliga Augustpristagare. Jag kryssar precis som du i min lista allteftersom jag tar mig igenom böckerna – och jag har inte satt någon gräns för hur länge jag får hålla på. Varför skulle jag? Jag tror nog att så gott som alla Augustvinnare är bra böcker, och då får det väl ta tid att läsa dem! Har hållit på i många år och är inte i närheten av klar… Det är så många andra böcker som kommer emellan. Jag kallar det för en utmaning, men den enda som är utmanad är jag själv.

  Svara
  • Det är helt klart den bästa sortens läsutmaning när man lyckas balansera krav med inspiration på det sättet, med långsamhet.

   Svara
 2. Många av böckerna på listan finns med på min lista över de allra bästa. Jerusalem är min Selma-favorit. Jag tror att du skulle gilla novellen En ros åt Emily av Faulkner. Det femte barnet är inte min favorit, men novellen Till rum nitton av författaren är fantastisk. Sannolikt ngt för dig.

  Svara
  • Tack för tips! Roligt att höra att Jerusalem är din favorit, jag har lite blandade förväntningar på den efter vad jag hört om andras upplevelse av den, men jag tror nog att jag kommer sälla mig till din sida där. En ros för Emily antecknar jag, den ska jag ta mig an efter att jag är klar med As I lay dying (som jag slitit med i flera år, den är så bra och så tung och jobbig…) Jag älskar Till rum nitton, den är nog det bästa jag läst av Lessing. Jag har ett väldigt ambivalent förhållande till henne, hon bråkar så väldigt med mig och jag tänker att Det femte barnet kan vara en sån bråkig bok som passar om man tar sig an den vid rätt tillfälle (och om inte annat så är den kort 😉 )

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.