I går av Agota Kristof

Att läsa Agota Kristofs I går är på många sätt som att läsa en depression. Det tröstlösa, det ibland osammanhängande, drömlika. Att läsa den i januari/februari som av tradition är riktigt tunga månader är på gränsen till vad jag klarar av. Men jag är så glad att det blev av.

I går berättar om Sandor som kanske försöker dö och som definitivt väntar på Line, som han kanske inte vet vem hon är. Han har flytt, ett land men kanske mer en bakgrund och en historia, och han trivs inte i sitt nu. Han kliver upp klockan fem varje morgon, tar bussen och ställer sig sen vid sin arbetsplats på klockfabriken där han borrar noggranna och perfekta hål tills den dagen är slut. Jag blir passiviserad och trött bara av att läsa om det.

Jag tycker så mycket om Agota Kristofs sätt att skriva på, hon är drastisk och drömsk samtidigt. Ingen skriver som hon. Det är väldigt ovanligt att kunna säga så och mena det, men Agota Kristof känns verkligen helt unik.

I GÅR
Författare: Agota Kristof
Förlag: Wahlström & Widstrand (2020)
Översättare: Marianne Tufvesson, originaltitel: Hier

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.