Midnattsbiblioteket av Matt Haig

Jag vet inte om jag köpt det här rakt av om det vore skrivet av någon annan än Matt Haig. Det hade kunnat bli banalt, är kanske banalt, men det är också så oerhört upplyftande och tröstande och Haigskt. Så som det bara kan bli med just Matt Haig vid pennan. Möjligen, möjligen uppskattar jag det här också extra mycket eftersom pandemin-oron gjort min hjärna till mos. Om det finns något Matt Haig är bra på så är det att svepa in sin läsare i en varm, fluffig filt och komma med varm choklad och nybakta kanelbullar (vilket är min bild av den ultimata vilan och den perfekta av- och bortkopplingen).

Boken inleds med att Nora försöker ta sitt liv. Allt blir för mycket och hon orkar inte, så hon slutar. Och så vaknar hon i ett bibliotek, ett sorts mellanrum mellan livet och döden där hennes gamla skolbibliotekarie hjälper henne att testa olika möjliga liv hon inte levt, baserade på val och ånger. Vi får följa med Nora genom alla dessa möjliga liv, där hon är framgångsrik, olycklig, lycklig osv men där det aldrig är riktigt perfekt. Slutet är rätt förutsägbart, men det gör verkligen ingenting, man behöver få det berättat för sig då och då.

Jag slutade följa Matt Haig på twitter under början av pandemin förra vårvintern, för att han uppenbarligen inte verkade må bra (vem gjorde det liksom) och för att hans tweets triggade mitt dåliga mående. Jag är glad att jag nu har fått möta honom igen och bli omsluten med den där värmen och livsstyrkan som jag förknippar honom med. Twitter håller jag mig undan så gott jag kan, men Matt Haig återvänder jag till.

MIDNATTSBIBLIOTEKET
Författare: Matt Haig
Förlag: Polaris (2020)
Översättare: Karin Andrae
Andra som skrivit om boken: Litteraturkvalster och småtankar, Och dagarna går.

2 tankar på “Midnattsbiblioteket av Matt Haig”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.