Kristi bruds slav och Knutby inifrån

Jag har läst två böcker om Knutby-församlingen, på samma dag, det var lite mycket… Först kom jag av en slump över Kristi bruds slav och när jag forsat igenom den var jag inte riktigt klar utan letade upp också Knutby inifrån. På det sättet fick jag två unika perspektiv på samma berättelse och det var mycket fascinerande och helt dränerande.

Egentligen är det konstiga inte att jag läst de här böckerna utan att jag inte tagit del av något av det andra (det finns hur många böcker och tv-serier som helst). Det här med tro och hur den kan förvridas och användas (men också det stora och fina i den förstås) är ett av mina specialområden, jag är oerhört fascinerad av att tänka på det. Jag kan egentligen inte tänka mig ett vidrigare brott än den manipulation som bedrivits i Knutby, mord förstås, men främst alla de som möjliggjorde och som förstörde livet för så många genom att vända deras tro mot dem. Att stöta ut och så tvivel om egenvärde. Då rör man sig i ett inre rum, det mest privata och naturligtvis det allra heligaste hos en enskild människa. Det finns inte straff nog för sådana brott.

Kristi bruds slav är en intressant bok som försöker reda i hur man kan ge upp allt och alla utanför för att bli en del av en sekt. Vi får se hur manipulation och kärlek långsamt förvrider förväntningarna hos Josefine Frankner, hur hon går från att vara en ungdom i Åsa Waldaus pingstkyrkogrupp till att vara slav och uppasserska. Det är förstås obegripligt för oss som inte är födda in i och starka i den tron, men boken gör det lite mer begripligt. Det är skrämmande men mest av allt är det tragiskt, det är också sorg över allt som gått förlorat som känns mest från de här boksidorna. Sekten i Knutby har berövat Josefine år av föräldraskap, äktenskap och självkänsla. Sånt får man inte tillbaka.

Knutby inifrån är vid första anblick en berättelse från maktposition men snart står det klart att Peter Gembäck var lika maktlös som de andra, lika insnärjd. Men skulden han har att bära är förstås tyngre, som en av de pastorer som möjliggjorde, utförde och ibland drev på. Peter var också den som till slut polisanmälde sig själv, pastorerna Åsa Waldau och Urban Fält. Det som står klart när man läser hans bok är hur oerhört mycket sorg det ligger i att ha förlorat sig själv och alla dessa år. Men också, och det är genomgående i båda skildringarna att det fanns en god vilja och kärlek också i församlingen till en början, kanske hela tiden, men att det överskuggades av det förfärliga som blev av att fel människor hamnade tillsammans.

KRISTI BRUDS SLAV. MITT LIV I SEKTENS HJÄRTA
Författare: Josefine Frankner och Cecilia Gustavsson
Förlag: Polaris (2021)

KNUTBY INIFRÅN
Författare: Peter Gembäck och Annika Sohlander
Förlag: Ekerlids förlag (2020)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.