Någon som du av Marc Levy

Det är något visst med de där böckerna som får en att känna sig död inuti, som ett känslokallt freak som inte alls reagerar som man ska. Någon som du är en sådan bok för mig. Jag var misstänksam innan eftersom så många beskrivit den som så mysig och må bra-ig, jag är alltid skeptisk till sånt. Men så behövde jag en feelgood-bok till min bokcirkel efter några riktigt tunga böcker och jag bedömde att Sambo på försök inte skulle funka… Innan jag gnäller allt för mycket får jag förstås lov att säga att Någon som du är en jättebra bokcirkelbok, men jag måste inte gilla den för det…

Det finns många huvudpersoner här (huset med hissen är nog den mesta huvudpersonen), men Deepak, hisskötaren är en. Sen sker det en olycka och hans frus brorsson kommer in i bilden. Och så har vi Chloe som bor i huset förstås, hon är viktig. På det hela taget är det förstås en fin berättelse om vardag, kärlek och människor som ställer upp för varandra. Det jag har svårast för är något så subtilt som en distans jag tycker mig känna från författaren. Jag får aldrig gå på djupet riktigt, jag känner inte med de här människorna och är inte riktigt säker på att de känner heller. Det kan vara något med det franska sättet att skriva nu när jag tänker efter, jag har gillat det i annat, men inte när det är en bok om känslor…

Nåja, det är många andra som har älskat den här boken och de har naturligtvis inte fel. Jag tycker att den är helt ok, men hade det inte varit för det där med bokcirkeln så hade jag nog inte läst ut den. Så får det också vara, allt är inte för alla (och det vill jag att du tänker på innan du dömer mig allt för hårt).

NÅGON SOM DU
Författare: Marc Levy
Förlag: [sekwa] (2020)
Översättare: Ulla Linton, originaltitel: Une fille con elle
Andra som skrivit om boken: Enligt O (Som gillar den mycket mer än vad jag gör).

2 svar på ”Någon som du av Marc Levy”

  1. Jag hade den också som bokklubbsbok men den var inte alls för mig. Tyckte t om att den var riktigt dålig, ett omdöme som delades av resten av bokklubben. (Sen testade vi Shuggie Bain som motvikt till nästa gång men den fick ungefär samma gensvar. Det går bra med bokklubbsböckerna nu… )

    Svara
    • Det är svårt med bokklubbsböcker. Den här funkade i jobb-bokcirkeln eftersom vi tyckte olika om den (de älskade och jag var skeptisk) och jag var medveten om att det skulle vara jag som stack ut. Min värsta bokcirkelupplevelse var när jag valt Northanger abbey som jag tycker mycket om och flera deltagare hatade den innerligt, de var liksom aggressivt arga för att den skrivits och i förlängningen förstås sura för att jag valt den – det var speciellt… Vår bästa cirkel på jobbet hade vi om Kim Thuys Ru som vi pratade om länge och väl och som deltagarna fortfarande nämner med jämna mellanrum efter flera år.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.