Em av Kim Thúy

Egentligen är det så att jag inte vill skriva om Em. Allt är redan sagt, av Kim Thúy och allt jag kan tillägga måste bara bli överflödigt. Men jag försöker väl.

Em är en väv. Genom berättelsen löper trådar, över boksidorna, mellan människorna, genom tiderna som passerar men aldrig skriftar bort. Em är kanske den vackraste och smärtsammaste skildringen av krig jag läst, av Vietnamkriget säkert.

Barn föds och lämnas, hittar varandra och slits bort. Soldater mördar, räddar livet på, offrar allt, går sönder över minnen tjugo år senare. Jag tar till mig livskraften, hur härdiga vi människor är, hur ett livs kamp leder till en kärleksfull famn. Hur vi i alla fall kan hoppas på det.

Em är en bok som gör mig alldeles lycklig och som sliter sönder mig samtidigt. Så som de allra bästa berättelserna gör, men bara de.

EM
Författare: Kim Thúy
Förlag: [Sekwa] (2021)
Översättare: Marianne Tufvesson
Andra som skrivit om boken: Enligt O

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.