Kulti av Mariana Zapata

Mariana Zapata kan det här med långsam, sexig romance i sportmiljö och ändå är jag nog lite besviken på Kulti. Kanske för att jag tycker att den förra bok jag läste av henne, The Wall of Winnipeg and me, är så pass mycket bättre. Eller så beror det helt enkelt på att jag stör mig alldeles för mycket på att hon verkligen inte kan så mycket om fotboll (om hon har koll på amerikansk fotboll som hon skrev om i förra boken har jag ingen aning om och det är nog hela hemligheten, jag föredrar att inte veta).

Sal är hur som helst fotbollsspelare, en av USAs bästa rent av. När vi träffar henne får hon precis sin ungdoms idol och förälskelse, den pensionerade tyske fotbollsikonen Rainer Kulti som tränare. Till en början krockar de totalt, men ganska snart utvecklas en vänskap mellan dem och på den vägen är det.

Kulti är väl egentligen rätt fånig, här finns mycket jargong och såväl Sal som Rainer är lätt enerverande. Men det är fint också, hur deras vänskap växer fram och blir något mer. Jag tycker också väldigt mycket om hur Sals lite komplicerade, men alltid kärleksfulla familjerelationer skildras. Jag gillar också långsamheten.

Kulti är inte en bok jag kommer bära med mig genom livet, men jag hade väldigt trevligt i dess sällskap några veckor under fotbolls-EM (ja, jag ligger en aning efter med boktexterna). Gott nog så.

KULTI
Författare: Mariana Zapata, 2015
Andra som skrivit om boken: Feministbiblioteket

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.