Järtecken av Christoffer Carlsson

Å. Bara så. Å.

Christoffer Carlsson skriver om vardag och om livet så som det är – hopplöst, fantastiskt, hårt, förunderligt. Han gör det med en sådan självklarhet och ett sådant lugn. När han berättar historien om ett brott finns det inget smaskigt däri. Han borrar och borrar mot djupet av människors själar. Han förmår blottlägga brottets innersta kärna och där inne finns inte ondska. Förtvivlan och mörker absolut, men inte ondska. Det finns ett brott i mitt förflutna, i min släkthistoria som fått mig att fundera mycket kring detta. Jag har kommit fram till att det är så det är, i kärnan finns inte ondska. Jag är glad att någon skriver det så, att få dela den synen på mörkret med någon, många, genom de här böckerna.

Järtecknet sitter på Isak, han är säker på det. Hans morbror har gjort något fasansfullt och alla på byn vet hur morfar var, hur Isak måste bli. Här brinner ett hus, här dör en ung kvinna, här slutar alla dessa liv. Och så Vidar som försöker göra reda i allt, men som kanske faktiskt ställer till det ännu värre. Ingen av dem kommer från den där kvällen, ingen av dem kommer ur det brinnande huset. På ett sätt eller annat stannar tiden för så många.

Om jag ska välja en känsla till att beskriva vad den här boken handlar om och får mig att känna så är det sorg. Jag sörjer oss alla. Jag sörjer det som blev och det som aldrig var menat. Och ändå är jag så glad över att den här boken finns. Sorg är inget dåligt. Sorg är kärlek i andra kläder.

JÄRTECKEN
Författare: Christoffer Carlsson
Förlag: Albert Bonniers förlag (2019)
Första delen i en löst sammanhängande serie Hallandsdeckare, andra delen heter Brinn mig en sol
Andra som skrivit om boken: Enligt O

1 svar på ”Järtecken av Christoffer Carlsson”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.