Den utbrända hjärnforskaren av Hedvig Söderlund

Det är fascinerande det här med ord. Utbränd sa man förr, utmattad säger man nu. Inget av det täcker in vad det är ens halvvägs. Jag tycker nog mindre om utbränd för att det är så permanent. Är man utbränd så är man, det går liksom inte att komma tillbaka från det. Utmattad å andra sidan låter som att man är rätt trött en vecka och sen var det bra med det… Nåja, det spelar ju mindre roll. Författaren till den här boken vill använda utbränd och då får hon det för boken är en efterlängtad sådan.

När jag började återhämta mig efter utmattningen så började jag läsa på i ämnet. En del var bra, en hel del var riktigt dåligt. Det här är en text om Den utbrända hjärnforskaren och därför ska jag inte ens nämna boken av den andra hjärnforskaren som hamnade i min hand. Jag nöjer mig med att säga att vissa böcker borde förses med varningstexter.

Den utbrända hjärnforskaren gör framförallt två saker som jag längtat. Den första är att förklara att det är rörelse och inte motion som är viktigt i akutläget. Att snigla sig runt kvarteret är bra för en, att springa 5 km är farligt och helt omöjligt. Hjärnan kan läka ändå, om man bara ger den lugn och ro att göra det. Det andra är att den sätter utmattningen i kontext och att den visar att och hur den är ett samhällsansvar. Det är samhället som är sjukt och måste fixas så att individer kan må bättre, inte tvärtom. Jag tycker att det är sjukt att jag har läst mig igenom facklitteratur på området i fem år och först nu kommer det.

Här tas också upp ämnen som jämställdhet, minnets funktioner, läkning – allt intressant behandlat. Den utbrända hjärnforskaren är den bästa faktabok om utmattning som jag läst och jag skulle önska att alla chefer, politiker och beslutsfattare läste den. Det skulle vi alla må väldigt bra av.

DEN UTBRÄNDA HJÄRNFORSKAREN
Författare: Hedvig Söderlund
Förlag: Bonnier fakta (2021)
Andra som skrivit om boken: Enligt O

1 svar på ”Den utbrända hjärnforskaren av Hedvig Söderlund”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.