En värmländsk Hitler av Anna-Lena Lodenius

Vi värmlänningar tycker mycket om att visa upp våra mest älskade kulturskatter och sola oss i deras glans. Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding, Nils Ferlin, Monica Zetterlund, Göran Tunström, Lars Lerin och så vidare i all evinnerlig oändlighet. Men så ibland så tvingas vi se det andra också…

I En värmländsk Hitler redogör Anna-Lena Lodenius för Birger Furugårds liv och gärning. Vet du inte vem han är så tvingas jag erkänna att han var värmlänning och han var med och startade det första nazistpartiet i Sverige. Han var riksledaren, vän med Hitler och Himmler och han ändrade aldrig uppfattning om nazismens förträfflighet. Han var också veterinär och verksam i orten Deje som ligger granne med min hemort, jag jobbar ibland i Deje och arvet efter Furugård och rörelsen lever kvar där. Det är förstås sådant man helst av allt vill förtränga, men som man istället behöver kännas vid mer än vad som är bekvämt för att kunna bekämpa.

Anna-Lena Lodenius har skrivit en bok som saknats. Helst hade jag förstås sett att den här historien inte fanns att berätta, men när den nu gör det är jag glad att just Anna-Lodenius med sin noggrannhet och sitt driv tagit sig an materialet och gjort det så lättillgängligt (ibland snubblar jag på alla namn och organisationer, men det finns ett föredömligt register i slutet så det är bara att bläddra där). Vi måste möta det förgångna för att se klart i nuet (tycker jag naturligtvis som den historiker jag är). Vi måste orka släpa fram skiten i ljuset helt enkelt. Hela tiden och igen. Och vi måste våga fundera på vad det betyder att så många av de som drevs av nazistiskt tankegods kom härifrån, hur ont det än gör. Någon gång måste vi lära om det som var rätt likt det som händer nu.

EN VÄRMLÄNDSK HITLER. BIRGER FURUGÅRD OCH DE FÖRSTA SVENSKA NAZISTERNA
Författare: Anna-Lena Lodenius
Förlag: Historiska media (2021)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.