Julen enligt Julia av Kristin Emilsson

Julen enligt Julia är julmys av bästa märke. Här finns stukade julhatare, människor som drömmer om lycka och självförverkligande, folk som finner varandra och blir kära. Här finns den traditionella familjejulen, snöstormen och strömavbrotten, allt som för människor nära. Släng också in en snäll men excentrisk granne, en tomte och en egensinnig katt så har du allt som behövs.

Julia är den där julhataren jag nämnde. Hon avskyr julen sen för alltid, på också för henne oklara grunder. Det här året drar hon till Visby för att passa en katt och en stuga åt en kompis kompis. Problemet är att det gör Petter också. Han behöver ett boende i Visby så att han ska kunna fira jul med sin dotter och nyblivna exfru, så han hoppar på erbjudandet om att passa en kompis kompis stuga och katt… Julia och Petter krockar förstås (redan på färjan faktiskt), underligt vore det annars.

Det riktigt fina här är att vi får lära känna fler än Julia och Petter. Också Petters ex och människor de möter får ta plats och det gör berättelsen mycket bredare och till något mer än bara en julromans.

Julen enligt Julia är en riktigt fin roman om relationer och vad julen kan göra med människor.

JULEN ENLIGT JULIA
Författare: Kristin Emilsson
Förlag: Printz publishing (2020)
Andra som skrivit om boken: Enligt O, Feministbiblioteket

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.