God jul av Jonas Karlsson

God jul är det första jag läser av Jonas Karlsson och det är en bok som ger mersmak.

I kommunhuset väcks den till synes briljanta idén att medelst ljusstakar i utvalda fönster skriva ”God jul” på fasaden. Ett lovvärt försök att sprida julglädje som naturligtvis leder rakt ner i katastrofen. Vi får följa Frida som jobbar som någon sorts assistent på kommunhuset och som blir indragen i det oerhört komplicerade arbetet med ljusstaksorden.

Jag får lov att erkänna att jag tack och lov känner igen mig mycket lite i det som händer, trots att jag är kommunanställd. Kanske beror det på att jag inte är placerad i kommunhuset, kanske beror det helt enkelt på att allt är så ljuvligt absurdiserat. Här finns naturligtvis typer och skeenden som känns bekanta, men det tror jag går bortom det kommunala. I God jul tecknas en bild av hur saker och ting kan falla sönder på vilken arbetsplats som helst. Det är roligt och oroande på en och samma gång.

Slutligen Frida då, hon som stannar kvar lite. Jag oroar mig för henne, tycker synd om henne och önskar henne en riktigt god jul (på riktigt) och framförallt en god fortsättning på livet. Trots allt.

GOD JUL
Författare: Jonas Karlsson
Förlag: Wahlström & Widstrand (2013)
Andra som skrivit om boken: Eli läser och skriver

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.