Abc-Morden av Agatha Christie

Häromdagen skrev jag i en text om en annan Agatha Christie-deckare (4:50 från Paddington) att den inte var hennes allra bästa, den här boken är nog faktiskt det. Tidigare har jag gillat Och så var det bara en allra bäst och trott att det var på grund av att varken Marple eller Poirot är med (de är som ni vet rätt irriterande), men nu förstår jag att det är för att den bryter mönstret och det gör också Abc-morden.

Handlingen i korthet: Poirot får ett brev om att ett mord ska begås i en stad som inleds med bokstaven A och mycket riktigt hittas en kvinna mördad i staden, hennes namn börjar på A. Ett nytt brev kommer om stad och person på bokstaven B. Och så vidare tyvärr. Det hela är väldigt obehagligt (jag brukar inte ha svårt att sova efter Christie-deckare, men här hade jag det) och krypande, man tror att man vet hur allt hänger ihop och till slut inser man att man inte hade en aning.

Agatha Christie är väldigt skicklig och det märks att hon gillar att skriva nytänkande deckare och bryta mot de konventioner hon verkar inom. Mitt bland konventionella (och bra) pusseldeckare som levererar det man förväntar sig så skriver hon något helt annat och man är som läsare helt bortkollrad. Jag älskar det!

ABC-MORDEN
Författare: Agatha Christie
Förlag: Albert Bonniers förlag (min upplaga 1982)
Översättare: Einar Thermænius
En Hercule Poirot-deckare

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.