Karantändagboken av Elin Lucassi

Jag gillar Elin Lucassi, så också när jag läser Karantändagboken, och ändå är den rätt jobbig att ta sig igenom.

Skildringen är på pricken, det finns så mycket igenkänning, så många påminnelser om sånt jag glömt. Och kanske är det det som är det jobbiga. Glömskan är en filt jag svept in mig i för att orka.

Känslan av att vi förlorat något, kanske oss själva, som vi aldrig kommer kunna få tillbaka växer och växer under läsningen av den här boken. Det hjälper väl inte heller med alla restriktioner och smittan som skenar och känslan av att det aldrig ska ta slut.

Jag är en sån där som gärna håller mig för mig själv och inte gör så mycket. Jag har inte missat massor av roliga saker som ställts in och jag har inte lidit av att begränsa mitt umgänge. Men jag skulle förstås gärna vara den som bestämmer över mitt eget liv. Och Karantändagboken påminner mig om att det inte är så jäkla konstigt att vi inte mått så bra de senaste åren. Själv har jag hållit det ifrån mig och tänkt att eftersom jag är så solitär så påverkas jag inte så mycket, mitt depp och min galopperande ångest beror säkert på att jag är sån här. Nu ser jag kanske mer att vi är lite sönder som samhälle och kollektiv och då är det svårt att hjälpa varandra. Jag är trasig inuti på grund av allt som hänt de senaste åren (inte bara pandemin) och det gör det varken lättare eller svårare, men det känns viktigt att minnas.

Pandemin kommer inte lämna oss än på länge, och kriser (klimatkriser, nya pandemier…) vet vi kommer följa på den, det är sorgligt men sant. Därför har vi inte så mycket annat val än att försöka dra lärdom av det vi går igenom nu. Det är inte mitt jobb att bestämma hur samhället ska hantera nästa pandemi, men det är mitt jobb att lära och hitta ett sätt att själv göra det. Ett sätt är att lyfta på den där glömskefilten och försöka förstå vad det är som hänt, händer och känns. Karantändagboken är ett bra hjälpmedel för det.

KARANTÄNDAGBOKEN
Författare: Elin Lucassi
Förlag: Galago (2021)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.