Dit orden inte når av Susan Casserfelt

Dit orden inte når är Susan Casserfelts berättelse om hur livet ter sig i hennes familj där yngste sonen är autistisk och hon utmattad. Mitt yngsta barn är också autistiskt och jag har varit utmattad och tror nog att jag aldrig kommer att lämna tillståndet bakom mig helt.

Det finns mycket igenkänning här – av felbeslut på grund av att man inte orkar tänka, av tröttheten som lägger sig som en ullfilt över hela livet, av känslan av att vara helt jävla värdelös som mamma och människa.

Jag mådde dåligt av att läsa den här boken, den kom (i den depression jag befann mig i för några månader sen) allt för nära. Det är därför jag inte skrivit om den förrän nu. Allra värst hamnade delarna om mat och dieter. Susan inför diet för att hon läst att det kan bota autismen. Jag läste också den boken eftersom min son har rätt mycket problem med sin mage, men jag avskrev den och ville gallra den från biblioteket just för det där med att bota. Jag vill inte (och tror inte att man kan) bota min son, jag vill att han ska kunna leva ett bra liv bara, som han är. Men matplaneringen är ändå något som är bekant. För några år sedan höll jag på att planera sönder mig eftersom mitt barn tappade och tappade och tappade i vikt. Han åt kanske två maträtter och han kände ingen hunger. Hela familjen levde någon sorts ätstörning för att få i honom det han behövde. Nu är han mer normalviktig, men det hänger kvar förstås. I mig. Så jag känner igen matnojandet och jag känner igen ensamheten när det inte finns någon hjälp att få. När man inser att man står där ensam som familj och att det man riskerar är ofattbart stort.

Det hopp jag bär med mig efter att ha läst Dit orden inte når handlar om skolgången. Det är fint att få se ett exempel på att det finns sätt att gå i skolan på som inte är så problematiska för vissa autistiska barn. Det gav mig hopp om att vi kanske någon gång kan hitta det som är mindre problematiskt för min son.

DIT ORDEN INTE NÅR
Författare: Susan Casserfelt
Förlag: Word Audio Publishing (2021)

2 svar på ”Dit orden inte når av Susan Casserfelt”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.