I ljusets makt av Leigh Bardugo

Det här är en krånglig boktext att skriva eftersom jag inte är helt säker på vad jag tycker om I ljusets makt. Eller såhär – jag tycker väldigt mycket om vissa delar av den här boken (Alina, Skuggmästaren (framförallt skuggmästaren, vilken fullkomligt ljuvligt ond karaktär!), världsbygget, folkmyllret, kraften) och vissa delar (Mal!) inte alls. Det svåra med det är ju att det där jag ogillar (Mal!) är en viktig del av fundamentet för hela berättelsen. Och jag vet ju hur det kommer sluta i tredje boken på det området, det har jag läst nog många ya-trilogier för.

Så delade känslor alltså. Jag gillar som sagt Alina och jag älskar att lära känna världen (det är en riktigt imponerande värld Leigh Bardugo byggt) och alla komplexa människor däri. Och skuggmästaren (the Darkling i originalspråk och tv-serien och det låter onekligen mycket tuffare) är en riktigt intressant karaktär. Jag skulle gladeligen läsa en bok eller tre om bara honom och det som händer inne i hans förvridna hjärna.

Nåja, jag läser säkert vidare i serien någon gång, för att världen och kraften och den där skuggmästaren fascinerar mig. Jag får väl skumma sidorna med Mal, och hoppas på att han växer ifrån sin förfärliga personlighet, sin svartsjuka och sin gnälliga ägandestil i relation till Alina. Undrens tid kanske inte är förbi ens i fantasytrilogier med märkliga kärlekstrianglar, men om någon kunde förklara de här trianglarna för mig så vore jag tacksam. Varför ska tuffa hjältinnor i böcker (Alina, Kattnis i Hungerspelen och typ alla andra) tvingas välja mellan två kärleksintressen? Är de inte nog mycket kvinna om de inte ska försvagas av sina känslor? Det är väldigt märkligt alltihop och jag väljer aktivt att hålla på att någon någon gång ska strunta i att välja någon av killarna och välja sitt bästa liv istället. Kanske är det det som händer i Grisha-trilogin om jag läser den till slut. Jag tror ju inte det, men man kan alltid (försöka) hoppas.


Om boken

Titel: I ljusets makt
Författare: Leigh Bardugo
Förlag: Gilla böcker (2015)
Översättare: Carina Jansson, originaltitel: Shadow and bone
Första delen av Grisha-trilogin
Andra som skrivit om boken: Carolina läser

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.