Oskuld och arsenik av Dorothy Sayers

Och så bestämde jag mig för att läsa första boken om lord Peter Wimsey och Harriet Vane, inte den första av Dorothy Sayers böcker alltså utan den första om det par som står i centrum för Kamratfesten. Jag är ju aningen förälskad i dem.

Berättelsen inleds med att Harriet står inför rätta, väldigt misstänkt för att ha giftmördat sin före detta älskare. Peter har av oklar anledning förälskat sig i henne och är fullkomligt övertygad om hennes oskuld. Det hela utvecklar sig till en jakt mot klockan för att hitta bevis mot den verklige giftmördaren. Under tiden är Peter rätt burdus i sina frierier och jag förstår till fullo att Harriet fortfarande är sur på honom för det tre böcker och några år senare.

Oskuld och arsenik är en väldigt trevlig gammal deckare på det sätt som de klassiska pusseldeckarna är när de är som allra bäst. Den når inte upp till Kamratfestens nivå, men det hade jag heller inte förväntat mig. Också den här boken känns väldigt modern för att vara skriven tidigt 1930-tal. Att hjältinnan som är skriven att bli huvudpersonens kärleksintresse genom resten av bokserien kan leva i en utomäktenskaplig affär och mötas av förståelse från Peter och läsarna är näst intill förbluffande. Och väldigt fint, Dorothy Sayers litade på sina läsare hon.


Om boken

Titel:Oskuld och arsenik
Författare: Dorothy Sayers
Förlag: Bonniers (1930, min utgåva 1989)
Översättare: Dagny Henschen och Ivar Harrie, originaltitel: Strong poison
Serie: tillhör en serie böcker om Peter Wimsey, jag har tidigare läst Kamratfesten.

4 svar på ”Oskuld och arsenik av Dorothy Sayers”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.