Om sorgen och den lilla glädjen av Barbro Lindgren

Barbro Lindgren är nog min bästa författare. För att hon gett mig Benny, VLMF och poesi och för att hon är en sån människa, en medmänniska. I Om sorgen och den lilla glädjen finns inte mycket av hennes eget berättande, men blicken för det levda livet och det eftertänksamma lyssnandet finns där. Och respekten.

Om sorgen och den lilla glädjen är berättelsen om några människor i Glömminge på Öland, berättad av dem själva. Det är berättelsen om fattigdom, slut och sorg och om det där fantastiska som livet också är. Och alla hänger de ihop, oavsett om de fötts där eller kommit hela vägen från Värmland som Ellen gjorde.

Jag blir väldigt gråtmild av den här boken, särskilt som jag läser den under den här trasiga tiden som är vårvintern 2022. Jag blir varse hur litet och kort livet är och det storslagna som ligger i det. Alla har vi vår strävan och vår vilja till något. Alla ska vi leva det liv som getts oss och sedan dö. Det är både sorglig och lugnande. Jag är glad över att Barbro Lindgren tecknat ner och odödliggjort dessa människors röster så att vi inte glömmer att de levat.


Om boken

Titel: Om sorgen och den lilla glädjen
Författare: Barbro Lindgren
Förlag: Karneval förlag (2009)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.