Rizzio av Denise Mina

Jag kan faktiskt inte komma på någonting i hela världen som kan passa lika bra tillsammans som skotsk historia och Denise Mina. Skotsk historia (som jag varit besatt av sen barndomen som det mycket märkliga barn jag var) är utomordentlig blodig, ofta utan mänsklighet blodig och skrämmande. Denise Mina skriver sådant på ett sylvasst sätt. Hon väjer aldrig för det som går under huden och skrämmer livet ur en. I Rizzio kommer de egenskaperna till sin fulla rätt.

På mindre än 120 sidor skriver hon in oss i det speciella skeendet när drottning Marys rådgivare David Rizzio mördas av en sammansvärjning som Marys man tror att han leder. Vi får tänka med dem alla, se genom deras ögon. Vi får lära känna och hinner inte säga farväl. Det är oerhört intensivt och oerhört spännande trots att det egentligen hela tiden är klart och tydligt vad som ska hända. Denise Mina är mästerlig. Det korta formatet hjälper förstås till, men jag vill ha mer. Mycket, mycket mer.


Om boken

Titel: Rizzio
Författare: Denise Mina
Förlag: Polygon (2021)
Den första av tre böcker baserade på skotsk historia. Läs mer om Darkland tales här

1 svar på ”Rizzio av Denise Mina”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.