En skandal om våren av Lisa Kleypas

En skandal om våren är den fjärde och sista boken om väninnorna Anabelle, Lilian, Eevie och Daisy och nu är de förstås allihop lyckligt gifta och självförverkligade.

Det är lätt att göra sig lite löjlig över historiska kärleksromaner. Det finns ju så många dåliga och de är också när de är bra lite fåniga. Temana är desamma liksom handlingen och slutet. Men sanningen är den att jag tycker väldigt mycket om att vila i historisk romance med jämna mellanrum och det är faktiskt skillnad i kvalitet. Lisa Kleypas lyckas skriva något lite mer i sina Väninne-böcker. Här finns viljestarka kvinnor på riktigt, här funderas i alla fall lite över klass, våld och människovärde. Det jag har att hålla emot dem är att det är lite väl mycket sex för den här pryda läsaren, men jag får försöka stå ut med det.

En skandal om våren är en söt berättelse om Daisy som kommer att tvingas av sin far att gifta sig med hans anställde om hon inte hittar någon högadlig man som kan rädda henne från detta fasansfulla öde. Daisy gillar inte Matthew som fadern är så förtjust i, i alla fall inte tills hon inser att hon faktiskt gör det. Sen finns det hemligheter i det förflutna och många vändningar i historien. Och så det lyckliga slutet som förstås är obligatoriskt. Jag tycker om långsamheten i den här boken och när jag tänker tillbaka på de tidigare böckerna så inser jag att det här nog är min favoritserie bland historiska romanser som jag läst. Det är i och för sig inte så mycket med tanke på att den enda andra serie jag slutfört är Julia Quinns Bridgerton-serie och den håller verkligen inte hela vägen utan att upprepa sig.


Om boken

Titel: En skandal om våren
Författare: Lisa Kleypas
Förlag: It happened one autumn” rel=”noopener” target=”_blank”>Polaris (2022)
Översättare: Emma Majberger
Fjärde delen i en serie som på svenska heter Väninnorna, på engelska Wallflowers. Tidigare böcker i serien: Secrets of a summer night, It happened one autumn och Löften i vintertid

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.