Albatross av Ann Cleeves

Det är fint att vara tillbaka i Ann Cleeves värld igen, jag kan inte riktigt begripa varför jag inte återbesökt den förr. Senast avslutade jag första Shetlandskvartetten och det är nog där förklaringen finns, jag stod inte ut med hur hemskt det var där.

Albatross är första delen i en ny serie som utspelar sig i norra Devon. Matthew Venn är poliskommissarie och huvudperson och jag tycker mycket om honom. Han är lagom plågad, liksom vardagsplågad utan att vara helt nedbruten. Lugn, eftertänksam, en bra människa. Han är lycklig med sin man och de lever tillsammans i en stuga vid havet där jag gärna skulle vara inneboende. Ett mord begås inte långt från den där stugan i och för sig och en rätt stor härva börjar nystas upp.

Det jag tycker allra mest om hos Ann Cleeves är hur hon bygger sina karaktärer till riktiga människor. De man gillar kan man älska ohejdat tack vare att de är lite fransiga och det gör jag med Matthew, Jonathan och Jen (och några till). Sen finns det några som är irrriterande, men som man kan smygtycka synd om och gilla lite ändå (som Ross) och sen finns de som man bara hatar (och som jag inte ska nämna namnet på för det visar sig att man hatar dem med all rätt).

Albatross är en bra bok och jag ser fram emot att läsa fortsättningen Häger när den kommer ut om några veckor.


Om boken

Titel: Albatross
Författare: Ann Cleeves
Förlag: Albert Bonniers förlag (2019)
Översättare: Jan Järnebrand, originaltitel: The long call
Första delen i serien North Devon.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.