Lord Peters sista fall av Dorothy Sayers och Jill Paton Walsh

Så har jag läst Lord Peters sista fall som är delvis skriven av Dorothy Sayers och slutförd av Jill Paton Walsh. Jag har invändningar mot den svenska titeln eftersom Jill Paton Walsh sedan har gått vidare med en hel serie om Peter Wimsey och Harriet Vane. Det här är alltså inte hans sista fall (och inte ens hans sista fall skrivet av Dorothy Sayers eftersom hon bara skrivit delar av boken). I original heter boken Thrones, Dominations (från John Milton), vilket kanske är för litterärt eller konstigt här, men något bättre hade man väl kunnat göra av det. Nåja, det är ju en detalj i sammanhanget…

Boken då? Med tanke på att man inte vet hur mycket som verkligen är skrivet av Dorothy Sayers och hur mycket som är skrivet av Jill Paton Walsh så måste jag säga att jag är imponerad av hur sömlöst övergången sker. Visst märker jag att det till slut är en annan röst som talar, men jag känner aldrig att det inte skulle vara min Peter och min Harriet. Lord Peters sista fall är inte lika bra som de böcker Dorothy Sayers skrev själv, men den är på många sätt ganska lik sin föregångare Lord Peters smekmånad. Det går långsamt framåt, vi får inte ett lik förrän 130 sidor in och det är väldigt mycket som handlar om Peter och Harriets samtal och liv tillsammans. Det är vilsamt på ett sätt som mordhistorier sällan är.

Själva mordgåtan är rätt hemsk och kanske inte så svår att lista ut svaret på, men jag tycker om hur den berättas och hur medmänskligheten alltid spelar huvudrollen hos och runt det här paret. Den här gången är det inte lika personligt som sist när ett lik hittades i parets nyköpta semesterbostad, men det är ändå personer de känner inblandade, tack och lov personer de inte tycker så mycket om.

Jag kommer säkert läsa någon av Jill Paton Walsh egna böcker om Peter och Harriet eftersom jag är nyfiken på hur de är, men först ska jag beta mig bakåt och läsa de andra böckerna om Peters mysterier.


Om boken

Titel: Lord Peters sista fall
Författare: Dorothy Sayers och Jill Paton Walsh
Förlag: Albert Bonniers förlag (1999)
Översättare: Gertrud Hemmel, originaltitel: Thrones, Dominations
Sista delen i Dorothy Sayers serie om Lord Peter Wimsey, tidigare delar jag läst: Oskuld och arsenik, Drama kring ung dansör, Kamratfesten och Lord Peters smekmånad.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.