The Christie Affair av Nina de Gramont

På den här bokens framsida syns citaten ”A Genuine Marvel” och ”Simply Splendid” och det kan jag ju säga direkt inte har med verkligheten att göra. The Christie Affair är lite av en röra.

Boken handlar om de där dagarna 1926 då Agatha Christie försvann i elva dagar. Det handlar också om Agathas makes älskarinna, ung kärlek på Irland, ett nunnekloster, kriget, en mordgåta, ett barn och mycket, mycket annat. Och ändå är det som stör mig i den här boken inte att det är för mycket (det är det) utan att berättaren Nan vet för mycket. Hon berättar allas historia som om hon levt allas liv och när författaren bortförklarar det blir författaren alldeles för synlig. Det här är mer av en konstruktion än en berättelse och konstruktören har dessutom snärjt in sig själv rejält.

The Christie Affair är inte en dålig bok, det finns riktigt bra delar här. Jag bryr mig om den yngre Nan och det begås förfärliga brott som jag har svårt att förlåta, men det har väldigt lite med Agatha Christie att göra och hade bara Nina de Gramont hållit sig borta från henne så tror jag att det här hade kunnat bli bra. Men så är det, allt är inte guld som glimmar lockande i bokhyllan.


Om boken

Titel: The Christie Affair
Författare: Nina de Gramont
Förlag: Mantle (2022)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.