Jag lånar hem massor av faktaböcker om autism från biblioteket, men läser dem inte alltid. Det beror ibland på att de snabbt visar sig vara något annat än jag trott men oftare lämnar jag tillbaka dem olästa för att det blir för jobbigt för mig. Mina smärtpunkter i hanterandet av mitt barns autism flyttar sig dessutom så pass mycket och ofta att jag aldrig vet riktigt i förväg. Vissa dagar handlar allt om rädsla för hur det ska bli i framtiden, andra är det sorg över det sociala som slår till. Jag vet inte varför men just den dagen jag tog till mig Föreställningsförmåga hos barn och unga med autism så funkade det. Det kanske beror på det oerhört inspirerande Studentlitteratur-omslaget (obs skämt, men nu när jag tänker efter så kanske det ändå är en delförklaring, det blir inte så mycket känslomässigt kring en sån bok).
Föreställningsförmåga hos barn och unga med autism är väldigt saklig, klar och tydlig med lagom många inte så känslosamma exempel. Det sticker till ibland när jag känner igen men det lämnas aldrig utrymme att försjunka. Exemplen följs av förslag till tänk och andra goda exempel. Jag tycker mycket om det. Jag känner också att den här boken står väldigt tydligt på samma sida som barnen med autism. Jag känner som förälder samma självklara lugn som i mötet med specialister (utredande psykolog, läkare, terapeut) som jag haft förmånen att prata med, här har vi människor som vet vad de pratar om.
Det här är en faktabok om hur hjärnan fungerar, vad föreställningsförmåga är och gör och hur vi vuxna kan stötta barn och unga med autism genom livet. Den talar till mig på ett språk och med ett anslag som känns vilsamt och bra. Jag kan till och med bortse från allt det där jag inte tänkt på att göra (än), all balans mellan att utmana och skydda som jag inte hittat. Och så vidare…
Om boken
Titel: Föreställningsförmåga hos barn och unga med autism – utmaningar och insatser
Författare: Anne-Vibeke Fleischmann och Käte From
Förlag: Studentlitteratur (2021)
Översättare: Ulrika Junker Miranda