Husiatyn av Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson

Det här en bok jag önskar att jag inte behövde läsa. Berättelsen om massakern i Husiatyn är berättelsen om allt det som pågick under andra världskriget, allt detta dödande, som jag helst vill förtränga. Men det är viktigt att tvinga sig att bli påmind. Särskilt i dessa dagar.

Husyatin är en plats med brokigt förflutet, den ligger i Ukraina men har räknats som polsk, sovjetisk och tysk genom historien. Bara beskrivningen av det ger en för mig ny förståelse för hur föränderliga sådana saker är och hur komplicerat det blir. Tydligt är också hur de judiska invånarna förtrycktes av alla, varje gång någon ny kom och sa att ”det här tillhör oss nu” så förföljdes judarna.

Det är olidligt att läsa om övergreppen i Husiatyn (och på andra platser), det är förfärligt att lära sig om hur man bäst staplar människor i massgravar och dödar dem där. Det går inte att ta in. Och trots att jag läst liknande skildringar många gånger tidigare så går jag förstås sönder av att påminnas. Det är så det ska vara, annars vore allt mänskligt i mig förlorat. Det enda som gör det möjligt att komma igenom den här boken är att några av huvudpersonerna överlever och vi får följa dem bort från Husiatyn.

Boken är skriven på ett läsvänligt sätt och bygger på gedigen forskning i arkiv och genom intervjuer. Just den här aspekten av kriget har inte berättats förr och boken fyller en viktig funktion. I fråga om mänsklighet och vad som gick sönder måste allt beforskas. Den allra mest intressanta egna vinklingen är hur massakrerna (som utförs av såväl sovjetiska som tyska armén) inte bara beskrivs utifrån utan också genom nordiska frivilliga i tyska armén och deras dagboksanteckningar.

Jag tycker att det är intressant att min läsning av Husiatyn kom direkt efter min läsning av Tyrannens tid (som jag snart skriver om här). Det finns intressanta paralleller. Diktatorer är en. Karl XII agerade alltid utifrån sitt eget huvud och de som tänkte annorlunda riskerade alltid straff. Under andra världskriget uppstod den perfekta stormen när Hitler och Stalin gick emot varandra. Två diktatorer som båda agerade helt utifrån eget huvud och inte bara hotade utan genomförde fasansfulla repressalier mot alla som sa emot. Det är svårt att inte tänka på Putin… De här läsningarna gör väldigt tydligt för mig vad vi måste lära och göra, vi måste slå vakt om demokratin. Och om vår mänsklighet.


Om boken

Titel: Husiatyn. Förintelsen som Sverige glömde.
Författare: Johan Ulvenlöv, Matti Palm, Anders Larsson
Förlag: Atlas (2022)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.