16 april 2024

Skifta skinn av Thomas Pettersson

Skifta skinn är en diskussion i essäform om rasism, främlingsfientlighet och skillnader och likheter däremellan. Det är en betraktelse över vetenskap, journalistik och vanligt folks beteende samtidigt som det är en djupt personlig betraktelse över de reaktioner och övergrepp Thomas Petterssons son utsätts för på grund av sin hudfärg.

Jag tycker mycket om problematiserandet av vad som är rasism, fördomar respektive ord utan djupare betydelse (och den samtidiga vetskapen om att också de äger betydelse). Jag tycker om att tankarna tillåter osäkerhet och hur komplicerat allt det tänkta och sagda faktiskt är. Det här är så långt från twitter man kan komma, här behöver tankar inte röra sig blixtsnabbt och här behöver jag inte veta vad jag tycker direkt. Det är välbehövligt och efterlängtat. Kanske är det essäformen (jag älskar essäer och kan inte begripa att jag inte läser fler), kanske är det ett lugn och en eftertänksamhet hos författaren som smittar av sig på mig.

Jag blir väldigt gripen av delar av den här boken. Delarna som handlar om sonen som far illa. Delarna som handlar om Sverigedemokraterna och hur deras idealsamhälle egentligen skulle se ut (ingen av oss skulle passa in där, inte många i alla fall. Inte jag, inte min familj).

Läs den här boken om du vill tillåta dig att fundera lite kring viktiga ämnen. Som människovärde. Det är en perfekt bok att starta hjärnan inför den tankedödande valkampanj vi redan är mitt inne i.


Om boken

Titel: Skifta skinn. Främlingsskap. Kultur. Rasism.
Författare: Thomas Pettersson
Förlag: Atlas (2022)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.