Ormen friske av Jack Werner

Berättelsen om Ormen friske är verkligen häpnadsväckande. Det är som påhittat trots att jag vet att allt är sant. Det är så osannolikt och märkligt att något sådant kan ha skett när så lite har sagts och skrivits om det förr.

Ormen friske var ett vikingaskepp som förliste under mystiska omständigheter i juni 1950. Jack Werners bok försöker reda i vad som egentligen hände. Dessutom berättar han ingående om frisksportsrörelsen, hur den hörde ihop med skeppet och samtidens inställning till rörelsen. Det är en intressant och spännande historia, men mest av allt är den förkrossande sorglig.

Jack Werner skriver alltid inspirerat och lättläst, så också här. Intresset och besattheten skiner igenom och smittar av sig. Ibland tycker jag att han kunde lita mer på att berättelsen är spännande nog i sig utan förstärkande berättarknep, men på det stora hela gillar jag framställningen. Det är en välgärning och på många sätt en upprättelse för besättningsmännen och deras familjer att den här boken nu är skriven.


Om boken

Titel: Ormen friske
Författare: Jack Werner
Förlag: Albert Bonniers förlag (2022)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.