Den avgörande striden av Gellert Tamas

En sak som jag har svårt för är att skriva när jag är riktigt upprörd. Jag fick ju till ett inlägg om aborträtt för något år sen, men då hade jag varit så arg över tillsättningen av Brett Kavanaugh i USAs HD att jag skrivit mig från ett inlägg med nästan enbart svordomar till det som blev. Det tog flera veckor och säkert 30 omskrivningar. Gellert Tamas gör mig också upprörd med sin Den avgörande striden och jag har svårt att formulera mig.

Den avgörande striden handlar om Sverigedemokraternas väg från naziströrelse till dagens rentvättade och normaliserade parti. De har själva inte gjort så särskilt mycket för att få komma in i vår samhällsdebatt. De har i vissa situationer vaktat sin tunga och i andra pratat fritt och kunnat luta sig tillbaka och se hur etablerade partier redan svängt såpass långt högerut och investerat såpass mycket i ett samarbete att de gör städningsarbetet åt SD.

Jag tycker att det finns mycket intressant i den här boken och mycket som verkligen skrämmer mig på djupet. Här finns liksom all skit man kan tänka sig. Hatet (mot allt och alla men förstås främst mot utlandsfödda, judar och muslimer), propagandan från Putin, normaliseringsprocessen, våldet, retoriken. Jag tycker att det finns plats för fler reflektioner kring sammanhang, mer långtgående sådana. Gellert Tamas skriver om kopplingen mellan Lasermannen och de högerextrema rörelserna och kopplingarna mellan publicering av listor över flyktingboenden och bränningar, mellan SDs (Kent Ekroths) tal och morden på Kronans skola i Trollhättan. Det finns också samband mellan hur etablerade partiers företrädare pratar om SD och deras frågor och vad som händer i samhället. Det är viktigt att prata om. Det är skrämmande (vilket förstås gör att jag förstår att ingen vill göra de där kopplingarna).

Jag är idag så pass rädd att jag blivit arg för att skydda mig. Jag brukar inför val säga och tänka att var och en får rösta på vad de vill så länge de röstar. Men när vi står inför en verklighet där Donald Trump (med politik och retorik så lik SDs att ingen kan missa det) lyckats slita sönder demokratin i USA, när SD kan hamna i regeringsställning med partier uppenbarligen totalt utan ryggrad så orkar jag inte upprätthålla den inställningen längre. Här vill jag säga något om att alla borde veta vilka de är nu och om man röstar på ett parti med en fascistisk grund och en fientlig (mot främlingar, HBTQ-personer, kvinnor, samer, judar, alla som inte är SD helt enkelt) politik så kommer jag aldrig förlåta det. Jag vet på riktigt inte hur jag ska leva i den verklighet de vill skapa och hoppas att jag aldrig tvingas ta reda på det. För min psykiska hälsas skull, för mina barns skull, för allas skull som de vill göra sig av med. Jag förstår inte vem man är om man tror sig ha råd att rösta på SD, alla privilegier man måste ha…


Om boken

Titel: Den avgörande striden
Författare: Gellert Tamas
Förlag: Polaris (2022)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.