Gudars like av Meg Rosoff

Gudars like är verkligen en väl undangömd pärla, eller om den är oupptäckt, kanske bara av mig?

Jag läste Så har jag det nu av Meg Rosoff för flera år sen och älskade den verkligen. Det är två helt olika böcker och ändå finns där en ton eller något som binder ihop dem. Jag tror helt enkelt att Meg Rosoff är en av mina favoritförfattare.

Bokens jag får aldrig ett namn men hen ingår i en familj och ett sammanhang som hen gärna berättar för oss om. Hen iakttar. Den här sommaren, kanske den sista i barndomen, dyker bröderna Kit och Hugo upp och ställer allt på ända. Jag tycker om hur huvudpersonen betraktar, förstår allt och ändå trampar fel. Och jag tycker om hur osentimental hen är över det. Jag tycker om hur den som verkar oemotståndlig till slut visar sig vara vedervärdig och den märklige är den enda som begriper något.

Det finns mycket att gilla med Gudars like. Jag tror att den gör sig bäst som sommarläsning en slö dag eftersom den handlar om sånt sommarläsning en slö dag ska handla om. Det funkar säkert finfint i september eller november eller mars också, men jag förespråkar ändå att du väntar till i juli eller augusti nästa år. Men läsa den måste du.


Om boken

Titel: Gudars like
Författare: Meg Rosoff
Förlag: Gilla böcker (2020)
Översättare: Ulla Roseen, originaltitel: The great Godden
Andra som skrivit om boken: Beroende av böcker

1 svar på ”Gudars like av Meg Rosoff”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.