16 april 2024

Kallmyren av Liza Marklund

Jag var väldigt förtjust i Liza Marklunds förra boken, den första i serien om människor och brott i norrbottniska Stenträsk. När jag nu läst fortsättningen är jag lite mer skeptisk. Jag tycker fortfarande mycket om miljöerna och människorna, men handlingen är lite för mycket extra allt den här gången.

Nu får vi träffa Wiking Stormberg igen och vi får gå på djupet med hur hans fru Helena försvann för 30 år sen (exakt, på dagen). Det är en skräckinjagande berättelse om hur en mamma går bort sig på myren och lämnar sitt spädbarn kvar att bli äten av insekterna. Jag tycker att det är fint och sorgligt beskrivet av hur såväl Wiking som barnen lever sina liv i skuggan av det ofattbara.

Sen kommer ett varningsbrev, eller om det är ett hot. Med vad som ser ut att vara Helenas signatur längst ner. Och allt ställs på ända. Det är där jag tycker att det till slut blir för mycket. Kallmyren är en läsvärd deckare som gör vad den ska göra (slukar upp mig), men den drabbar mig inte som Polcirkeln ändå gjorde (även om den inte heller var fulländad). Jag kommer absolut läsa vidare i serien när det kommer en ny bok och jag hoppas på att få komma tillbaka till den där härliga läskänslan från Polcirkeln.


Om boken

Titel: Kallmyren
Författare: Lisa Marklund
Förlag: Piratförlaget (2022)
Fristående fortsättning på Polcirkeln.
Andra som skrivit om boken: I hyllan

5 tankar på “Kallmyren av Liza Marklund

    1. Precis så, jag hoppas att nästa del i serien lugnar ner sig lite igen för jag gillar verkligen miljön och stämningen i Polcirkeln.

  1. Jag har inte läst Polcirkeln, och kom över Kallmyren av en slump och har nu läst den först. (Ska läsa Polcirkeln nu efter..)
    Slukade Kallmyren – tyckte mycket om den av jättemånga skäl

    1. Kul att du gillade Kallmyren så mycket! Jag var ju mer förtjust i Polcirkeln, hoppas att det är så för dig också så att du har en ännu finare lässtund framför dig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.