Detaljerna av Ia Genberg

Detaljerna är en säregen bok i det att den egentligen inte handlar om något storslaget, men ändå griper tag. På ett mycket vardagligt och nära sätt talar den till mig. Det är nog språket och att jag upplevde det i ljudboksformat. Det kom nära.

Berättaren lotsar sin läsare (en och en, det här är ingen gruppresa) långsamt och fokuserat, i uppbruten kronologi genom sitt liv. Eller genom delar av sitt liv snarare. Det finns mycket vi inte får veta eftersom berättelsen låtsas vara en berättelse om några viktiga personer i hennes liv. Där finns en flickvän, en pojkvän, vänner. Här finns en som lever sitt liv nedsänkt i oro och det är för Brigitte jag känner mest. Jag kan känna igen och uppskattar att Ia Genberg är skicklig nog och/eller bekant med oron nog för att skriva det så respektfullt och fint. Det är också skönt att hennes oro är så lavinartat mycket större än min så att jag kan vila i det.

Detaljerna är den enda av de augustprisnominerade böckerna jag läst (so far) så jag kan förstås inte uttala mig på ett rättvist sätt, men jag kastar ändå ut att jag tycker att den förtjänar att vinna. Inte minst förtjänar den fler läsare och fler läsare förtjänar att få uppleva Detaljerna.


Om ljudboken

Titel: Detaljerna
Författare: Ia Genberg
Förlag: Weyler förlag (2022)
Inläsare: Katarina Ewerlöf

1 svar på ”Detaljerna av Ia Genberg”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.