Inte alls dåligt av Kristina Lugn

Samlingen Inte alls dåligt innehållandes Kristina Lugns efterlämnade dikter är inte alls dålig. Den är oändligt mycket annat.

Till viss del utgör Inte alls dåligt en frustrerande läsning. Vissa dikter känns genomarbetade och färdiga för utgivning, de kanske bara inte passade in i någon av diktsamlingarna, föll på målsnöret. Annat känns som embryon till något som med några timmar, dagar, veckors bearbetning hade kunnat bli till något fantastiskt. Det känns som en sorglig påminnelse om vad vi inte fick läsa, det som kunde blivit, att det aldrig blir något mer. Dessutom känns det som alltid vid publicering av efterlämnade alster svårt att skaka av sig känslan att smygläsa något som inte författaren själv uttryckligen bestämt att jag ska få läsa. Jag tycker att det bidrar till att göra läsupplevelsen en smula ambivalent.

I vissa delar är poesin i Inte alls dåligt en fin påminnelse om vilken oförglömligt rapp, vass och vågad diktare Kristina Lugn var. Hon skriver som alltid om ensamheten, känslan av att befinna sig vid sidan om. Ofta skriver hon om den annalkande döden, egen och andras. Hon skriver också gärna om ett barn, ibland tolkar jag det som att barnet är hon, ibland någon annan, kanske hennes. Det blir en fin sammanblandning och ihoplänkning av livets olika roller.

Kristina Lugn skriver som alltid mycket om det mörka i livet, det där som är så svårt att leva och uthärda. Och som alltid gör hon det med värme och humor som hjälper läsaren igenom just det. Inte alls dåligt är ett fint farväl.

Jag kommer att upptäcka (jag har flera samlingar olästa) och återupptäcka Kristina Lugns diktning under resten av mitt liv. Jag är tacksam för alla dikter som har och ska upplsuka mig. Det är en gåva som aldrig tar slut.


Om boken

Titel: Inte alls dåligt. Efterlämnade dikter
Författare: Kristina Lugn
Förlag: Albert Bonniers förlag (2022)
Andra som skrivit om boken: Bernur

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.