Främmande fåglar av Jessica Haas Forsling

Främmande fåglar är en berättelse såväl som en resa. Den är en redogörelse för författarens insikt i att hon är den enda kvar som kan berätta det som behöver berättas. Hon vet att hon är det enda vittnet, men är inte helt säker på vad hon egentligen bevittnat.

Jessica Haas Forsling berättar relationen mellan en kvinna som aldrig fick leva och bli hennes mormor men som ändå funnits närvarande genom hela livet. Tillsammans och genom mamman som förlorade sin mamma och desperat försökte hålla henne kvar. Hon berättar också om författaren Jascha Golowanjuk som på flera olika sätt bodde i efterkrigstidens Stockholm vid sidan om och sammanlänkad med mormor Ruth. De var båda främmande fåglar (vilket också är titeln på en av hans böcker och på denna).

Det här är en släkthistoria med två mörka moln. Det första molnet är bröstcancern som dödade både mormor och mamma och som Jessica gör allt för att slippa drabbas av. Det andra molnet är förintelsen som mördade delar av familjen, som alltid fanns kvar hos de efterlevande, också i generation efter generation.

Jag tycker om sättet som Jessica Haas Forsling berättar på. Möjligen bidrar det till en viss splittring, men det som vinns är en fin närhet mellan nu och då. Jag tror ju gärna som gammal historiker att vi inte kan förstå eller verkligen känna vare sig dået eller nuet utan det andra.


Om boken

Titel: Främmmande fåglar. Jascha, mormor och jag.
Författare: Jessica Haas Forsling
Förlag: Norstedts (2022)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.