Tolv hjärtan till jul av Jenny Bayliss

Det finns väldigt många julromaner nuförtiden, men det finns väldigt få som är bra på riktigt. Tolv hjärtan till jul är nog bättre än genomsnittet men den är inte på något sätt perfekt.

Kate har, ivrigt påhejad av sin bästa kompis, anmält sig till en utmaning där hon ska gå på tolv dejter i december för att hitta den rätte. Samtidigt jobbar hon och bakar till sin kompis Matts café. Det är lite hektiskt.

Jag måste säga att mitt bestående intryck av den här romanen är att dejtande verkar riktigt, riktigt jobbigt och ovärt. Jag har väl egentligen aldrig gått på dejt med någon okänd och det är jag väldigt glad för. Här är det dessutom extra tillkrånglat eftersom det ska ske på kort tid och det ska dessutom göras rätt invecklade saker på de där dejterna. Hu!

I boken målas en ganska trevlig bild av byn som Kate bor i upp, man får lära känna alla som bor där. Lite splittrat blir det eftersom vi verkligen ska lära känna alla som bor där. Jag har också lite svårt för varenda en av de karlar Kate träffar och faller för. De är, med undantag för den homosexuelle feldejten, en förfärlig provkarta över toxiska maskuliniteter och jobbiga snubbar. Hu igen.

Men det är rätt mysigt emellanåt. Byn är mysig. All den där varma chokladen är mysig och det finns lite julkänsla här. Väldigt engelsk julkänsla. Man får inte bli girig och kräva för mycket.


Om boken

Titel: Tolv hjärtan till jul
Författare: Jenny Bayliss
Förlag: Norstedts (2021)
Översättare: Katarina Jansson, originaltitel: The Twelve Dates of Christmas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.