Simmarna av Julie Otsuka

Simmarna är en kollektivroman (Julie Otsuka behärskar ju formen till fulländning så varför ändra på ett vinnande koncept) med många surrande röster. Först får vi följa med ner i den underjordiska simbassängen och lära oss allt om reglerna där nere och vad som händer med allt och alla när en spricka uppstår på botten. Sen får vi träffa en av simmarna, Alice, och förstår att det är henne det handlat om hela tiden. Alice försvinner in i sin demens och dottern (och andra) minns henne, berättar henne.

Simmarna är en intensiv bok i det att det finns många röster som vill berätta viktiga saker för den som lyssnar.

Alice får mig att tänka på min mormor. Hur jag saknar henne och saknade henne flera år innan hon gick bort. Jag minns vårt sista ”samtal” där hon var ett litet barn igen och bara mindes sånt som aldrig hänt. Sen gick jag in i utmattning och hon dog och inget fanns det att hoppas på längre.

Simmarna är helt klart en fantastisk läsupplevelse, minst lika fin som Vi kom över havet och När kejsaren var gudomlig. Julie Otsuka är en favoritförfattare.


Om boken

Titel: Simmarna
Författare: Julie Otsuka
Förlag: Albert Bonniers förlag (2023)
Översättare: Helena Fagertun

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.