16 april 2024

Arvejord av Maria Turtschaninoff

Jag saknar ord för hur fantastisk jag tycker att Arvejord är. Eller det är nog snarare så att jag skulle kunna försjunka i många saker som gör den så bra, men det viktigaste kan det inte sättas ord på. Det som händer i mig när jag lyssnar till Maria Turtschaninoffs inläsning kan inte förklaras.

Vemodet som sjunger genom den här boken! Vi följer livet på en gård och i en en skog från 1600- talet och fram till idag, generation efter generation, människa efter människa. Så mycket liv och så mycket död. Livets flyktighet framstår i så tydlig dager att jag blir yr. Samtidigt finns tröst och vila i hur vi lever vidare genom generationer och tider, i andras minnen och i husens väggar.

Jag lyssnade till den sista timmen av Arvejord sittande i mitt uterum med min skog för ögonen. Efteråt satt jag länge, länge och tänkte på alla mina platser som varit viktiga för mig, människorna. Och så tänkte jag på allt som gått förlorat och glömts bort men som kanske ändå finns i oss i någon sorts skuggad del av själen.

Arvejord är en bok med lugn i sig, hela liv och långsamhet. Vemod. Jag tror att det är en sådan bok som jag kommer återvända till då och då och jag tror att det är en bok jag kommer ta till mig på nya sätt varje gång.


Om boken

Titel: Arvejord
Författare: Maria Turtschaninoff
Förlag: Förlaget (2022)
Inläst som ljudbok av författaren.

3 tankar på “Arvejord av Maria Turtschaninoff

  1. Tveklöst en av årets största läsupplevelser. Stannar kvar. Kanske en aldrig riktigt blir klar med den. Förr eller senare vet jag att jag kommer läsa den igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.