Mordet i Marseillan av Anna Voltaire

Jag har tidigare läst och gillat Innan väggen och Hejdå stress av Anna Voltaire och när jag fick veta att hon nu bytt genre och skriver feelgood-deckare så blev jag förstås sugen på att läsa.

Mordet i Marseillan börjar med att Amélie lämnar sitt liv som polis i Sverige efter en smärre skandal och privatlivets och yrkeslivets kollaps. Hennes man har varit otrogen och hon har hotat honom till livet med sitt tjänstevapen. I Marseillan finns förhoppningsvis vila med bästa kompisen Jondi.

Sen hittas en ung, svensk, kvinna död och Amélie behövs som utredare och tolk. Snart är hon indragen i en mordgåta med möjliga kopplingar till ett mord i Stockholm för flera år sen.

Jag tycker att Anna Voltaire fått till myskänslan och semesterstämningen i boken. Delar av polisarbetet är också intressant och spännande på ett jordnära sätt. Jag upplever ibland, främst i början, berättandet som lite pratigt och splittrat mellan många olika personer, men det är inget som stör läsningen på något avgörande sätt.

Jag har ett enda problem med boken och det är, eftersom det är personligt för mig, stort. Här finns en karaktär som beskrivs som ”aspig” och bär alla autism-stereotypens drag. Som mamma till en ungdom med autism blir jag riktigt ledsen över hur karaktären beskrivs och är, att han aldrig får några andra karaktärsdrag än stereotypens.

Detta förstör mycket av min upplevelse av boken, eftersom det är en av mina personliga käpphästar. Om vi bortser från käpphästen så tycker jag sammanfattningsvis att Anna Voltaire i Mordet i Marseillan lyckats bra med att få till balansen mellan mys och spänning. Miljön gör sig också väldigt bra som fond till semestervila och hetsigt polisarbete. Den som vill läsa vidare om Amélie kommer att kunna göra det då detta är första boken i en serie.


Om boken

Titel: Mordet i Marseillan
Författare: Anna Voltaire
Förlag: Lava (2022)
Första delen i en serie.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.