Unnatural death av Dorothy Sayers

Jag älskar verkligen att umgås med Lord Peter och hans poliskommissarie-kompis Charles Parker. Det är pratigt och humoristiskt och på något sätt väldigt tryggt. Jag kan nog inte beskriva det bättre tror jag. Det finns ett mörker hos Sayers karaktärer som är genomgående och accepterat. Kanske har det något att göra med den tid de skrevs i, allt hopp hade slagits sönder av kriget, men social rörelse var plötsligt möjligt. Jag vet inte. Men samhällets förändring är viktig här.

Jag tycker så förtvivlat mycket om hur Dorothy Sayers låter sina karaktärer och böcker fundera på existensen och det djupt mänskliga. Jag tycker däremot inte om den rasism som ges uttryck för i den här boken. Den är inte författarens eller någon av huvudpersonernas (då hade jag tvingats sluta läsa), men det är plågsamt att påminnas om hur det varit möjligt att prata och tänka om människor. Än mer plågsamt blir det förstås när man minns att det inte alltid är så annorlunda idag.

Unnatural death kretsar kring ett fall som en läkare återger för Lord Peter och Parker på krogen en kväll. Han har gjorts till åtlöje efter att han ställt frågor då en gammal kvinna, hans patient, dött en plötslig död som inte verkar ha med hennes sjukdom att göra. Lord Peter misstänker förstås att ett mord har begåtts och han tror sig dessutom veta vem mördaren är. Han bestämmer sig för att avslöja det som ser ut att vara det perfekta mordet. Snart visar det sig dock att hans inblandning får fruktansvärda konsekvenser.

Det är en väldigt speciell premiss för en deckare. Det är inte säkert att det rör sig om mord, och om det är det så är mördaren inte alls lika självklar som det framstår för Lord Peter. Det är en alldeles oerhört komplicerad historia som nystas upp. På ett stillsamt, men blodisande spännande sätt. Jag har aldrig läst en bok som den här och jag inser att varje bok av Dorothy Sayers är något eget och nytt. Jag har så mycket att se fram emot när jag läser vidare i serien.


Om boken

Titel: Unnatural death
Författare: Dorothy Sayers
Förlag: Open Road Media Mystery & Thriller (E-bok) (2012, originalet gavs ut 1927)
Tredje boken om Lord Peter Wimsey, jag har tidigare läst: Lord Peters största affär (del 1), En sky av vittnen (del 2), Oskuld och arsenik (del 5), Drama kring ung dansör (del 7), Kamratfesten (del 10), Lord Peters smekmånad (del 11) och Lord Peters sista fall (del 12).

1 svar på ”Unnatural death av Dorothy Sayers”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.