Medveten närvaro – hitta lugnet i livet av Eva Gussarsson

Det här är den där typen av bok som inte ser mycket ut för världen, om man bläddrar igenom den så möts man av en massa uppförstorade citat på helsidor till exempel. Men om man tar sig förbi den känslan och sina eventuella fördomar så finns det mycket att hämta här.

Jag hade när jag ramlade in i min utmattning inga begrepp om hur jag skulle vila. Jag trodde att det enda jag kunde göra var att läsa, men det var inte ett alternativ eftersom jag då inte längre kunde läsa. Det var heller inte vila visade det sig eftersom jag läste väldigt mål- och prestationsinriktat. Det var då jag började sticka. Och sen stirra. Den terapeut jag träffade under det år jag var mer eller mindre sjukskriven tipsade mig om att vila kunde vara att sitta på trappen med en kopp kaffe och känna solen värma ryggen och att se grannens katt gå förbi. Det väckte minnet av hur jag som barn kunde sitta i timmar och dumglo in i en vägg eller ut genom fönstret och låta tankarna vandra (och bli fantasi) eller vila. Så det gör jag igen, med enda skillnaden att jag nu tänker på det som vila och meditation snarare än att dumglo.

I Eva Gussarssons bok finns många kloka tankar om vad medveten närvaro kan vara i ens vardagsliv, att det är lätt och kräver lite men ger stor effekt för måendet. Jag inser när jag läser boken att mycket av det som finns där är sådant jag kan och plockat upp från olika håll de senaste åren, men ofta har jag glömt efterhand. Det här är en viktig påminnelse om hur jag kan ta hand om mig själv.

Ett särskilt plus för att här finns andningsövningar som jag inte får panik av (jag brukar få det bara någon pratar om att fokusera på andningen).

Mina egna bästa tips för medveten närvaro (som till stora delar sammanfaller med tipsen i boken) är att vara i naturen, utföra yin yoga med regelbundenhet (något jag själv är märkligt dålig på, men nu under sommarhalvåret brukar det gå lite lättare) och att med jämna mellanrum höja blicken och stirrmeditera lite.


Om boken

Titel: Medveten närvaro – hitta lugnet i livet
Författare: Eva Gussarsson
Förlag: Semic (2023)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.