Vinterrecept från kollektivet av Louise Glück

Vinterrecept från kollektivet är Louise Glück första diktsamling publicerad efter att hon tilldelades nobelpriset. Jag var lite nervös för att läsa den eftersom jag inte riktigt var säker på varför jag inte kunde tycka om Trofast och ädel natt. Kanske hade jag tappat förmågan att uppskatta lyrik?

När jag läser lyrik som fångar mig så känner jag en blandning av att vara sedd och att se en annan människa. Jag och poeten är helt tydliga för varandra i en liten glimt, i en mening, en vers, en stund. Ibland till och med bara ett ord. Det är de upplevelserna som påminner mig om att vi alla är människor på lika villkor här i världen. Vi har hjärtan eller kärnor som kan tala till varandra om vi vill/orkar bli sedda och se. I Vinterrecept från kollektivet känner jag mig sedd och jag ser. Vi möts igen jag och Louise Glück. Om poesi kan jag inte säga något objektivt, men för mig är kanske Louise Glück den bästa poet jag haft äran att se och bli sedd av.

Hösten närmade sig
Men jag minns att den
alltid närmade sig
så snart skolan slutat.

Där. Det är inte alls det vackraste, sårigaste, bästa i den här samlingen. Det finns så mycket som känns som ett betraktande över livet och åldrandet och tiden och allt vad det är. Men där. Möts vi. Jag kan inte förklara varför eller hur, men de där raderna öppnar hela världar i mig. Mina inre världar. Valv på valv…

De här dagarna då jag läser Vinterrecept från kollektivet är jag i ett sökande inåt, det har nog betydelse, men inte för hur fint det är att Louise Glück möter mig där. Jag tycker att poesi (och viss, välskriven prosa) är förunderlig i det att en människa kan tala med en annan genom att skriva från sitt eget hjärta utan att anstränga sig för att nå fram till någon annan. Att berättande kan bli en omfamning eller ett slag i magen som man verkligen behöver. Idag var det en omfamning, ett vemod, en förtröstan.


Om boken

Titel: Vinterrecept från kollektivet
Författare: Louise Glück
Förlag: Rámus (2022)
Översättare: Jonas Brun och Stewe Claeson

1 svar på ”Vinterrecept från kollektivet av Louise Glück”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.