Great and Horrible News: Murder and Mayhem in Early Modern Britain av Blessin Adams

När jag hittar en bok som säger sig handla om historiska brott och mord så läser jag den. Jag har ju forskat om barnamord i historisk tid gubevars.

Visst får jag ett kapitel om barnamord här, till och med tre. Till detta kommer blodiga mord, avrättningar och trosstrider. Jag tycker ibland att det blir för mycket detaljerat intresse för gärningarna och för lite av att försöka gå på djupet med brott, offer, brottslingar och samhälle. Författaren är ofta mycket indignerad över hur kvinnor behandlas eller hur utsatta gemene man var för kyrkans framfart. Men det stannar vid att detta sägs. Det finns mycket här som hade kunnat utredas.

Jag har ju läst en del tidigare och förväntar mig inte så mycket när det kommer till nya kunskaper när jag läser populärhistoriska böcker. I Great and Horrible News: Murder and Mayhem in Early Modern Britain lär jag mig dock en hel del nytt om självmord och synen på det. Eller jag förstår det bättre i alla fall. Jag hade önskat en djupare diskussion kring hur vissa självmord kunde ses som ärofyllda när resten var det allra mest ohederliga man kunde göra, men man kan förstås inte få allt här i världen.


Om ljudboken

Titel: Great and Horrible News: Murder and Mayhem in Early Modern Britain
Författare: Blessin Adams
Förlag: William Collins (2023)
Inläsare: Jonathan Keeble

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.