Vanliga människor av Clara Törnvall

Clara Törnvall som skrivit den här boken är lite speciell för mig. Hon skrev också Autisterna och det var när jag läste den som jag insåg att jag måste sluta anpassa mig så förtvivlat.

Jag läser alla de här böckerna om autism eftersom min son är autistisk, men efterhand har jag förstått att jag också nästan är det. Det här är inte mitt sätt att säga ”vi är väl alla lite autistiska” utan det är mitt sätt att uttrycka att jag delar många autistiska drag med min son samtidigt som jag har några han inte har. Jag är just nu ganska bestämd på att inte försöka få en utredning till stånd eftersom jag faktiskt inte orkar med hela den processen för mig själv när den inte känns lika livsnödvändig som för min son. Jag skulle troligen heller inte få diagnosen autism eftersom eftersom jag lagt så galet mycket energi på att begripa hur jag kan passa in och lyckats rätt ok. Jag har ju ändå manövrerat det här livet i 46 år. Jag är nu i en position i livet där jag låter alla böcker jag läser med föräldraögonen också hjälper mig att hitta ett sätt att fortsätta fungera i vardagen. På ett lite nytt sätt och också mer hållbart.

Hur som. Clara Törnvall var viktig med Autisterna, hon är lika viktig för mig med Vanliga människor. Hon har ett särskilt öga och en särskild röst för mänskligt beteende. Kanske för att hon fick sin autismdiagnos som vuxen och därför har lång vana av att studera och försöka passa in bland neurotypiker. En enastående observationsförmåga och förmåga att uttrycka sig till det så får vi precis den bok som behövs.

Boken handlar om och beskriver neurotypiker på ett väldigt träffsäkert sätt, det är ofta så roligt formulerat att jag gapskrattar och bara måste läsa ”en bit till” högt för familjen. Det särskilt fina med den här boken är att autister får komma till tals och berätta vad de finner knepigt med neurotypiker. Detta gör att Vanliga människor också är en bok om autism och hur den kan yttra sig och kännas.

Jag kommer ge den här boken till min son och jag kommer rekommendera den till alla neurotypiker jag stöter på (i alla fall de som ber om boktips…). Och så hoppas jag att vi får fler träffsäkra och viktiga böcker av Clara Törnvall framöver.


Om boken

Titel: Vanliga människor
Författare: Clara Törnvall
Förlag: Natur & kultur (2023)
Andra som skrivit om boken: Enligt O

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.