13 april 2024

Livläkarens besök av Per Olov Enquist

Jag började läsa Livläkarens besök för mycket länge sen, ett och ett halvt år kanske. Jag kände att jag aldrig kom in i den och att jag inte kunde begripa vad det berodde på. Jag bestämde mig för att avvakta och ge den ett nytt försök när jag hade gott om tid och framförallt ork att försjunka i den. Årets sista semestervecka fick det bli och det var verkligen alldeles perfekt.

Jag har tidigare bara läst Nedstörtad ängel och Kapten Nemos bibliotek av Per Olov Enquist och de var magnifika på samma sätt. Livläkarens besök är magnifik på ett delvis annat sätt. Känns igen gör Enquists sätt att upprepa, liksom skriva med omtag, omkväden kanske. Så skriver han sig igenom den danska revolutionen, Struensees tid. Från slutet, eller kanske är det där början är. Om och om igen. Det är märkligt och riktigt mästerligt.

Huvudpersoner är den psykiskt sjuke kungen (han gör sin hund till rådsmedlem, så på den nivån), hans drottning (en engelsk prinsessa), livläkaren Stuensee (upplysningsman och romantiker) och så Guldberg (som vill ha all makten och inte kan begripa varför han inte får den). Det är ett kammarspel och en kapplöpning mot ruinen. Det är engagerande och hjärtskärande. Slutet är inte förvånande, det är oundvikligt men ändå obegripligt och förfärligt.

Per Olov Enquist var en mästare. Jag kan inte förstå att jag inte hittade fram till honom förrän hans bortgång. Men jag är samtidigt väldigt glad att det blev så eftersom jag nu har så oerhört mycket fint att läsa igenom.


Om boken

Titel: Livläkarens besök
Författare: Per Olov Enquist
Förlag: Norstedts (1999)

En tanke på “Livläkarens besök av Per Olov Enquist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.