Två böcker av vikt – Kroppskompass och Bara ät!


Jag har skrivit om böcker om kropp och vikt tidigare och då gått in på varför de är viktiga för mig ibland. Du kan läsa min text om Kroppspanik av Julia Skott här och Kriget mot kroppen av Stina Wollter och Erik Hemmingsson här. Den här gången nöjer jag mig med att säga att min nyupptäckta (men därmed inte sagt nya) artros och den viktminskning som föreslås för att hantera den har väckt saker till liv som jag inte gillar. Minnen, ärr, obearbetade tankar. Jag jobbar med det och är på en ganska bra plats i huvudet nu efter en tids kamp, mitt fokus ligger på rätt saker.

Jag var dock på den där lite mer komplicerade platsen när jag läste Kroppskompass och sedan på Kajjan Anderssons uppmaning Bara ät!

Kajjan Andersson känner jag främst som en klok och viktig kroppspositiv närvaro i mitt instagram-flöde. Hon har skrivit en bok om kroppspositivt föräldraskap och nu denna kroppskompass som hjälp att navigera i ett fetthysteriskt samhälle. Jag tycker mycket om Kroppskompass. Den är skriven på ett lättsamt och lättillgängligt sätt, hon känns som en kompis som vet hur det kan vara. Boken är en genomgång av problemet, konsekvenserna och hur man kan tänka och göra för att få lite bättre balans i sitt huvud kring de här frågorna. Jag tycker som sagt väldigt mycket om det.

Kajjan Andersson tipsar i Kroppskompass om att läsa Laura Thomas bok Bara ät! om intuitivt ätande så det har jag gjort. Den boken gick på djupet i mig på ett helt annat sätt. Här finns kloka resonemang om sånt jag redan lärt mig på egen hand, som att träning för mig aldrig någonsin får handla om vikt till exempel. Jag gillar hur hon går en omgång mot allt vad dieter heter och också fördjupar sig i hur triggande de kan vara för den som bär någon form av gammal ätstörning i sig. Jag tycker att det är jobbigt att inse hur fast jag också är i det här tänket att man (jag) måste gå ner i vikt om jag inte ligger inom den där bmi-gränsen. Jag vet ju att det inte är så, men jag vet samtidigt inte riktigt säkert. Det får bli min uppgift framöver.

Jag tycker att såväl Kroppskompassen som Bara ät! ger mig styrka att fortsätta försöka leva ett hälsosamt liv som helhet. De hjälper mig att ytterligare förstå att hälsa innefattar så oändligt mycket och vikthets har ingen plats där. För min del handlar mycket om att fortsätta med allt det jag gör för att hantera ångest och stress – äta, röra mig ute i naturen, yoga, andas och ta en sak i taget. Det hjälper också mot kroppsliga problem, som artros.

Om boken

Titel: Kroppskompass. Din guide till positivism, acceptans och motstånd
Författare: Kajjan Andersson
Förlag: Forum (2023)

Titel: Bara ät! Om intuitivt ätande och hur du gör slut med bantningskulturen
Författare: Laura Thomas
Förlag: Printz publishing (2019)
Översättare: Malin Haawind

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.