Dimma över heden av Julia Chapman

Dimma över heden är den första delen i en serie om än så länge sju böcker som utspelar sig i Yorkshire och kretsar kring polisen/privatdetektiven Samson O’Brien och datingförmedlaren Delilah Metcalfe. De båda har ett förflutet (eller det är mest Samson som har ett förflutet som bästa vän till Delilahs storebror) och nu har Samson återvänt efter att ha varit förlupen från staden i flera år.

Jag måste säga att jag är besviken på Dimma över heden och det helt i onödan. Boken är helt ok, det finns fina relationsbyggen här om än än så länge ganska ytliga. Vem som mördar dejtingsugna karlar står klart lite väl tidigt, men det kan jag leva med om boken ändå har annat att ge och det har den till viss del. Jag gillar både Samson och Delilah och flera av kringkaraktärerna. Hela problemet ligger i att detta har framställts (i reklam från förlaget) som något i stil med Louise Pennys böcker och det är förstås bara elakt. Dimma över heden försöker inte ens vara det. Det här är cosy crime och böckerna om Three Pines är oerhört långt bort från cosy. Visst finns det brott att utreda i båda bokserierna, men det är verkligen den enda likheten. Dimma över heden kan naturligtvis inte mäta sig och det förväntade jag mig inte heller, men tydligen lyckades jag inte hålla förhoppningarna nere helt och hållet för jag är som sagt rätt besviken.

Jag kommer troligen läsa nästa bok i serien också i hopp om att karaktärer och relationer kan få fördjupas med tiden och att deckargåtan blir lite mer intrikat. Men utöver det ska jag inte ta med mig några förväntningar alls.


Om boken

Titel: Dimma över heden
Författare: Julia Chapman
Förlag: Printz publishing (2023)
Översättare: Cecilia Falk, originaltitel: A date with death
Första delen i en serie.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.