Två gånger Annie Ernaux – Omständigheter och Den unge mannen

Så har då också jag läst Annie Ernaux, långt om länge. Jag slog till och läste två på en gång. Det blir lätt så med en författare som skriver så välsignat korta böcker. Omständigheter är 128 sidor och Den unge mannen 40 sidor. Sådant gillar jag som helst väljer kortromaner. Finns det då fler anledningar att gilla förra årets nobelpristagare i litteratur? Ja men verkligen!

Omständigheter skildrar några veckor i Annie Ernaux liv då hon 23 år gammal inser att hon är gravid och måste hitta ett sätt att inte vara det. Abort är förbjudet i Frankrike och hon står rådvillt ensam i en ny verklighet. Ernaux lyckas skildra detta förlopp såväl tillbakalutat reflekterande och febrigt hetsigt på samma gång. Sekvenserna när aborten genomförs och det döda fostret föds fram är förfärliga att läsa om. Jag som genomlevt ett missfall i ungefär samma vecka som aborten genomförs vet hur den där smärtan känns i kroppen (olidlig!) och hur skrämmande blödandet är efteråt. Att vi befann oss i olika känslomässiga reaktioner spelar mindre roll, jag känner mig nu sammanbunden med Annie Ernaux genom denna gemensamma erfarenhet.

Omständigheter är en ovanlig sorts bok i det att den resonerar kring erfarenheter som sällan talas om, kvinnolivserfarenheter. Hur kroppen i vissa situationer blir allt och den kroppsliga erfarenheten tar över allt annat. Efter att ha läst Omständigheter bör ingen tycka att nya inskränkningar av aborträtten är en bra grej. Den formen av utsatthet som följer med förbud och aktivt försvårande måste vi slåss mot med allt vi har.

Den unge mannen är som sagt 40 sidor lång, det är egentligen allt för kort för att kallas kortroman. Texten borde kanske ha getts ut tillsammans med en annan berättelse och blivit en helhet. En sådan helhet skulle i så fall med fördel ha bildats med Omständigheter. Det faktum att Annie Ernaux inleder en relation med en ung man 30 år efter händelserna i Omständigheter är intressanta i sig, mannen är lika gammal nu som hon var då. Men att hon inleder relationen för att kunna skriva en bok om just den där aborten, en bok som blir Omständigheter, och när han visar sig bo med utsikt över lasarettet där hon låg inlagd efter aborten. Det är ett sammanträffande som lyfter läsupplevelsen av den här korta texter mycket. Jag läste dessutom böckerna direkt efter varandra på samma dag utan att veta hur sammanflätade de var.

Sammanfattningsvis så ser jag varför Annie Ernaux tilldelades nobelpriset. Hon är formuleringsskicklig, bitsk och har blick för sammanhang. Jag tycker om hur hon skriver väldigt vardagliga skeenden så att de blir anmärkningsvärda för oss alla. hennes blick på sin erfarenhet gör något med min uppfattning av min egen erfarenhet. Jag kan inte formulera mig tydligare än så tyvärr, jag är ju inte riktigt i nobelprisklassen.


Om boken

Titel: Omständigheter
Författare: Annie Ernaux
Förlag: Norstedts (2022)
Översättare: Maria Björkman, originaltitel: L’événement

Titel: Den unge mannen
Författare: Annie Ernaux
Förlag: Norstedts (2023)
Översättare: Maria Björkman, originaltitel: Le jeune homme

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.